E-učionica za učenje fizike

Zanimljivosti

Zamislimo da Sunce¹ milion puta slabije sija (to bi značilo da sija otprilike kao pun Mesec) – tada bismo i danju mogli da vidimo zvezde.

Fotonu (čestici svetlosti ili nosiocu energije svetlosti) treba 500 sekundi (8 min 20 sekundi) da sa površine Sunca doputuje do našeg oka, pri čemu pređe rastojanje od skoro 150000000 km.

Skoro milion godina fotonu treba da stigne od centra Sunca do njegovog površinskog sloja (fotosfere). Zašto toliko dugo? Zato što ga sputava velika gustina sredine u kojoj se kreće, gde se često sudara sa česticama plazme, tako da više puta menja pravac kretanja dok konačno ne stigne do fotosfere, odakle počinje njegov slobodan put kroz prostor.

Plazma je usijana smeša naelektrisanih i neutralnih čestica (elektrona, protona, atoma i atomskih jezgara). U kosmosu je sve što zrači sastavljeno od plazme – Sunce, zvezde, magline, galaksije…

solarsystem2

Sunčev sistem, slika: http://www.slobodnaevropa.org

Za šetnju po Sunčevom sistemu koristićemo korake  od 150 000 000 km (preciznije 149 597 870 km) koliko iznosi jedna astronomska jedinica. Ako bismo putovali istom brzinom kao i foton (brzinom svetlosti od 300 000 km/s) i mi bismo stigli do Sunca za 8.3 minuta.

Do Marsa nas deli samo „pola koraka“ što bi foton prešao za 4 minuta. Do Jupitera ima malo više od 4 „koraka“. Šetnja do Saturna bila bi duga devet i po koraka…

Ako želite da izračunate koliko sekundi vam treba da stignete do neke planete, uradite to ovako: Broj „koraka“ pomnožite sa veličinom „koraka“ (149 597 870 km), pa dobijeni broj podelite sa brzinom svetlosti (300 000 km/s).

Želite li još da se igrate? Kreirajte vaš Sunčev sistem i posmatrajte gravitacioni balet. Uradite to uz pomoć naučne simulacije² Sunčevog sistema:

Мој Соларни систем скриншот

Literatura:

1. Nataša Stanić, „Zvezdani gradovi galaksije: putovanje kroz vreme“, 2004

2. Interaktivne naučne simulacije, http://phet.colorado.edu/sr/

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Oblak oznaka

%d bloggers like this: